Jak otworzyć własną restaurację? Najważniejsze wskazówki

Jak otworzyć restaurację?

Prowadzenie dobrze prosperującej restaturacji to nie tylko zyski finansowe, ale także wiele satysfakcji i radości. Warto jednak pamiętać o zadbaniu o najważniejsze aspekty, które są kluczem do sukcesu. Najważniejsze wskazówki na ten temat znajdziesz w niniejszym artykule.


Spis treści:

1. Dobry plan to fundament

2. Zaplanuj finanse

3. Wypełnij formalności

4. W przypadku wątpliwości poproś o pomoc

5. Zadbaj o klientów


Dobry plan to fundament

Jak otworzyć restaurację? Pamiętaj, że podstawą do sukcesu często okazuje się dobry plan. Przygotowanie dokładnego biznesplanu to konieczność. Podstawowe informacje, które powinny się w nim znaleźć to:

  • Szczegółowa analiza grupy docelowej – jakich gości chcesz przygotować ofertę? Jakie są cechy charakterystyczne wybranej grupy docelowej? Odpowiedzi na najważniejsze pytania są bardzo ważne dla powodzenia Twojego biznesu.
  • Profil lokalu – czym ma wyróżniać się Twoja restauracja? 
  • Analiza rynku – to jedna z najważniejszych części dobrze sporządzonego biznesplanu. Oszacuj wielkość rynku, sprawdź trendy, dowiedz się jak najwięcej na ten temat.
  • Analiza konkurencji –  dowiedz się jak najwięcej o podobnych miejscach, które znajdują się w okolicy. Warto poszukać informacji nie tylko w internecie, ale także wyruszyć na oględziny. Sprawdź ofertę, posmakuj potraw, zwróć uwagę na cechy charakterystyczne bazy gastronomicznej. Czy jest coś, czego możesz się obawiać?

Planując otworzenie restauracji, trzeba przeanalizować trudności, jakie mogą się pojawić. Profesjonalnie nazywa się to analizą SWOT, warto zadbać o ten ważny element planów. Jak dokonać takiej analizy? Trzeba określić mocne i słabe strony pomysłu na biznes, a także zagrożenia i szanse dla restauracji. Jeśli nie jesteś w stanie przeprowadzić analizy i stworzyć biznesplanu samodzielnie, skorzystaj z pomocy profesjonalistów. Pamiętaj jednak, aby podejmować współpracę jedynie z firmą, która ma doświadczenie w wykonywaniu tego rodzaju zadań.

Wiesz już, że jeśli chodzi o to, jak założyć własną restaurację, nie można pomijać kwestii biznesplanu. Co jeszcze należy zrobić? Najważniejsze informacje na ten temat odnajdziesz w następnych akapitach.

Zaplanuj finanse

Stworzenie dobrze działającego biznesu wymaga nakładu odpowiednich środków. Również w tym przypadku ważny jest plan. Zastanów się, jakie są Twoje możliwości i przygotuj plan finansowania. Pamiętaj także, aby przygotować się na to, że pierwsze tygodnie działania lokalu mogą nie przynosić zawrotnych zysków. Tworząc plan zastanów się, jakich nakładów finansowych potrzebujesz do otworzenia lokalu, czy posiadasz kapitał własny i jaka jest jego wysokość. Warto także rozważyć ewentualną pomoc w formie dofinansowania i sprawdzić swoje szanse na jej otrzymanie. Jak otworzyć restaurację bez planowania finansów? Niestety jest to niemożliwe.

Pozyskanie dotacji z Unii Europejskiej wiąże się z dopełnieniem formalności. Chociaż to zadanie nie należy do ulubionych czynności wielu osób, warto postarać się o dofinansowanie. Aby je otrzymać, należy przejść przez kilka etapów. Pierwszy krok to wybór programu, drugi krok to skompletowanie wymaganej dokumentacji, następnie trzeba złożyć projekt. Aby otrzymać dotację, należy także wziąć udział w rozmowie kwalifikacyjnej. Jeśli wszystkie warunki są spełnione, wnioskodawca otrzymuje pozytywną decyzję. Gdy już tak się tanie trzeba podpisać umowę, zrealizować wcześniej przedstawiony projekt i go rozliczyć.

Najważniejsze formalności

Jak otworzyć swoją restaurację? W odpowiedzi na to pytanie nie można pomijać kwestii formalności. Pierwszy krok to rejestracja działalności. W tym celu należy wypełnić formularz CEIDG-1. Ten tajemniczy skrót oznacza Centralną Ewidencję i Informację o Działalności Gospodarczej. Wypełniony formularz należy dostarczyć do urzędu miasta lub gminy osobiście, listem poleconym lub poprzez drogę elektroniczną. Dzięki złożeniu wniosku otrzymasz nie tylko wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, ale także numer NIP oraz REGON.

Jeśli chodzi o formalności, trzeba również złożyć druk ZUA lub ZZA. Tego rodzaju druki składa się w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych. Druk ZUA to zgłoszenie do opłacania składek społecznych i zdrowotnej, druk ZZA dotyczy składki zdrowotnej. Drugi z wymienionych druków składa się wówczas, gdy dodatkowo pracuje się na podstawie umowy o pracę, a pensja jest wyższa niż najniższe wynagrodzenie.

Przed rozpoczęciem działalności należy zadbać także o kwestie związane z kasą fiskalną. Jeśli chodzi o gastronomię, każda transakcja powinna być rejestrowana. Warto pamiętać, że początkujący przedsiębiorcy mogą korzystać z ulg na zakup takiej kasy.

Kolejne formalności dotyczą dopilnowania tego, aby lokal spełniał wymogi Bezpieczeństwa i Higieny Pracy, Sanepidu, Ochrony Przeciwpożarowej oraz Nadzoru Budowalnego. Jeśli w restauracji ma być dostępny alkohol, konieczne jest również uzyskanie koncesji. Jak założyć własną restaurację i dopełnić wszystkich formalności? Warto skorzystać z pomocy.

Pomoc przy założeniu firmy

Znasz już najważniejsze wskazówki dotyczące otwierania restauracji. Pamiętaj jednak, że to nie wszystkie aspekty, o które należy zadbać. Jak otworzyć własną restaurację i zadbać o ważne formalności? Warto skorzystać z profesjonalnej pomocy. Istnieje co najmniej kilka firm godnych polecenia, które wspierają początkujących i przyszłych przedsiębiorców. Fachowe doradztwo, pomoc w wypełnianiu druków, dostęp do potrzebnych informacji to najważniejsze co możesz zyskać, decydując się na skorzystanie z usług dobrej firmy. 

Goście – warto o nich zadbać

Planując wnętrze i wyposażenie restauracji, pamiętaj nie tylko o komforcie gości, ale także o potrzebach pracowników. Załoga, która dobrze czuje się w swojej pracy, jest bardzo ważna dla powodzenia biznesu. Planując wystrój, zwróć uwagę na styl aranżacji, kolorystykę oraz dodatki. Wszystkie elementy powinny ze sobą współgrać i tworzyć efekt cieszący oko. Klimat jest bardzo ważny, a pierwsze znaczenie jest często kluczowe. Planując wystrój lokalu zadbaj o to, aby każdy gość mógł poczuć się w niej dobrze i w pełni komfortowo. 

Jak otworzyć restaurację i zadbać o każdego, nawet najbardziej niezdecydowanego klienta? W wykorzystać witrynę z replikami potraw. Pamiętaj, że ludzie jedzą oczami. Taka witryna ułatwi również wielu klientom dokonanie wyboru. Często bowiem trudno wybrać potrawę jedynie na podstawie informacji zawartych w karcie dań. Jeśli wybierzesz takie rozwiązanie, pamiętaj aby wybrać repliki dobrej jakości, które do złudzenia przypominają prawdziwe dania.SPIS

 

Zobacz również pozostałe wpisy