Jak stworzyć menu restauracji?

menu restauracji

Wchodząc do restauracji, na początku zachwycamy się wystrojem. Rozglądając się wokół siebie w poszukiwaniu wolnego stolika, kątem oka z zainteresowaniem lustrujemy wnętrza, szukając w nich wyjątkowości i zaspokojenia swojej natury estety. Gdy zajmiemy już miejsce, a kelner poda nam kartę, nasze oczy od tego momentu skierowane są wyłącznie na nią. Jej zawartość oraz sposób przedstawienia oferty prawdopodobnie wpłynie na nasze wybory. Co zjemy, a może czy w ogóle zostaniemy? Dlatego właśnie menu restauracji to coś, czemu warto przyjrzeć się z bliska.

Jak stworzyć dobre menu?

Menu to obok wystroju wnętrza największa wizytówka restauracji. Możemy porównać je do streszczenia książki. Powinno ono oddawać esencję całego miejsca oraz nieść ze sobą konkretną wartość merytoryczną, która w uporządkowany sposób będzie dla nas gości odpowiednią wskazówką. Każdy restaurator powinien zadbać o ten element. Odwiedzając wiele miejsc w różnych częściach kraju nietrudno zauważyć, że w wielu miejscach jest on bagatelizowany, może nieco zapomniany lub po prostu stworzony bez pomysłu czy zaangażowania. Jako goście, którzy po raz pierwszy odwiedzamy dany lokal mamy tendencje do oceniania po pierwszych wrażeniach estetycznych. To zupełnie naturalne, co jest dodatkowym powodem do zainteresowania się sposobem przedstawienia swoich dań w kartach przez restauratorów. Przechodząc od ogółu do szczegółu, warto wyróżnić kilka zasad, którymi dobrze jest się kierować przy tworzeniu menu:

  • uporządkowanie i wyróżnienie kategorii dań, dzięki którym goście łatwiej znajdą interesujące ich pozycje;
  • zastosowanie dużej i czytelnej czcionki, aby każdy bez problemów mógł przeczytać treść karty dań (lepiej unikać tych ozdobnych, mimo że stoją one na wysokim poziomie estetycznym, niestety nie zawsze łatwo jest odczytać napisane nimi słowa);
  • zamieszczenie krótkich opisów dań oddających ich pełną charakterystykę – jako goście chcemy wiedzieć, co mamy możliwość zamówić;
  • niech szata graficzna będzie naturalnym nawiązaniem do motywu przewodniego restauracji – kolory, delikatne wzory i inne elementy, które będą stanowić o nierozerwalności karty z lokalem, takie nawiązania na pewno zostaną dostrzeżone i docenione, bo świadczą o staranności, dbałości o każdy detal.

Ciekawym urozmaiceniem może być także zmienna wkładka, czyli dodatkowa kartka umieszczona w menu w regularnych odstępach czasu – sezonowa, comiesięczna itd. Uzupełnienie oferty o dania specjalne, podawane tylko przez pewien okres sprawiają wrażenie wyjątkowych i z reguły przykuwają naszą uwagę, zwłaszcza gdy zawierają aktualnie pożądany pyszności. Bo kto nie skusi się na zupę krem z dyni w jesienne popołudnie?

Można inaczej

Papierowe, tradycyjne menu zaczyna nam się wydawać jednak formą archaiczną. To zasługa nowych technologii, ale tym razem przyjrzymy się zupełnie innemu zjawisku na rynku gastronomicznym. Repliki jedzenia to pojęcie słabo nam znane. Nie należą one do europejskich standardów restauracyjnych. Zdecydowanie częściej można je spotkać w azjatyckiej części świata. Ale co to właściwie jest i czemu ma służyć? Repliki potraw służą w restauracjach do prezentacji serwowanych dań. Zastępują one tradycyjne menu w oryginalny sposób. Ich zaletą jest przede wszystkim stworzenie dla nas klientów pewnej wizualizacji zamawianego jedzenia. Zanim zostanie nam podane, doskonale wiemy, co znajdzie się na talerzu. Na naszym rynku krajowym, wprowadzenie tej innowacyjnej formy daję zdecydowanie szansę na wyróżnienie się z tłumu. We współpracy z ShinyFood restauratorzy mogą sięgnąć po nową jakość i zainteresować potencjalnych gości. Oderwanie się od tradycyjnej prezentacji jest wyjściem naprzeciw oczekiwań głodnego wrażeń społeczeństwa. Gdy posiłki w restauracjach są już elementem kultury, coraz częściej oprócz dobrego jedzenia szukamy w lokalach gastronomicznych czegoś dodatkowego i tym właśnie uzupełnieniem mogą być repliki dań przygotowane na specjalne zamówienie. Inaczej w tym przypadku znaczy świeżo, ciekawie i być może lepiej. Najwyższa pora, aby się o tym przekonać w praktyce!

Zobacz również pozostałe wpisy