Jak wzbudzić apetyt wśród gości odwiedzających restaurację?

Replika naleśnika

Jesteś restauratorem? Chcesz przyciągać jak najwięcej klientów oraz zapewnić sobie pewny zysk? Jeśli tak, z pewnością ucieszy Cię fakt, że specjalnie z myślą o Tobie stworzyliśmy ten krótki poradnik, z którego dowiesz się jakie metody stosować, by pobudzić apetyt swoich klientów oraz sprawić, by Twoja restauracja zawsze była pełna gości. Zainteresowany? Jeśli tak, już teraz przejdź do dalszej lektury, by poznać tajniki zwiększania apetytu.

Co wpływa na zwiększenie apetytu u klientów restauracji?

Choć idąc do restauracji, ludzie przeważnie odczuwają pewnego rodzaju głód, musisz wiedzieć, że istnieją pewne metody oraz tricki, które są w stanie zwiększyć apetyt oraz sprawić, że przeciętny klient będzie w stanie zamówić znacznie więcej niż początkowo zamierzał.Wyznacznikiem dobrej restauracji jest oczywiście jakość jedzenia, które jest serwowane w danym miejscu. To właśnie smak odgrywa najważniejszą rolę w ocenie lokalu gastronomicznego. Dla wielu osób to, czy podane jedzenie było smaczne, rozpoczyna, a zarazem kończy listę wymagań względem restauracji, jednak czy zdajesz sobie sprawę z tego, że wystrój wnętrza Twojego lokalu, paradoksalnie jest w stanie zwiększyć apetyt Twoich gości? Zastanawiasz się jak to możliwe? Już spieszymy z odpowiedzią. Psychologowie są zgodni co do tego, że otaczające nas kolory oraz ich odcienie są w stanie w znaczący sposób oddziaływać na nasze nastroje, uczucia, a nawet stany psychiczne, w jakich się znajdujemy. Mając to na uwadze, warto podkreślić, że odpowiedni dobór kolorów w Twoim lokalu ma ogromne znaczenie, jeśli chodzi o zysk, jaki jesteś w stanie uzyskać. Zmysł wzroku ma ogromne znaczenie w kontekście odczuwania głodu. W momencie, w którym Twój klient będzie czuł się komfortowo oraz bezpiecznie, a Ty zaserwujesz mu doskonale skrojone menu zawierające apetyczne zdjęcia potraw okraszone finezyjnymi opisami, będzie on chciał zamówić znacznie więcej jedzenia niż na początku. Mózg otrzymując bodźce w postaci zdjęć jedzenia, domaga się posiłku jak najszybciej, dlatego osoba, która już wcześniej była głodna, ma wrażenie, że da rade zjeść jeszcze więcej.Jednym z kolorów, które ma udowodnione działanie wzmagające apetyt, jest czerwony. Czerwień wywołuje szybszy przepływ krwi, a także wzrost ciśnienia, przez co organizm szybciej odczuwa głód lub niepohamowaną ochotę na konkretny składnik. Jeśli natomiast chodzi o kolory, których zdecydowanie lepiej jest unikać to jaskrawe odcienie zieleni, niebieskiego lub też pomarańczowego. Nienaturalne kolory nie kojarzą się bowiem z niczym jadalnym, przez co mogą wpłynąć na obniżenie apetytu. Co ciekawe, oprócz kolorów obecnych w wystroju wnętrz, istotny jest również wygląd dań serwowanych przez restauracje. Apetyczne podanie oraz ułożenie dania mające na celu wzbudzenie pozytywnych odczuć u klienta wpłynie na jego ogólną ocenę dania, oraz zamówienie kolejnej potrawy (na przykład deseru).

Stymulacja zmysłu węchu

Kolejnym czynnikiem, o którym warto pamiętać, chcąc zwiększyć apetyt swoich klientów to zapachy. Aromatyczna woń jedzenia pobudza wyobraźnię, a także pracę ślinianek, które razem tworzą niezastąpiony zestaw zapewniający natychmiastowe uczucie głodu. Decydując się na to, by zapachy z kuchni przedostawały się do miejsca dla gości, należy jednak pamiętać o tym, by poszczególne wonie nie mieszały się ze sobą. Dlaczego? Pewne wariacje zapachów, które powstają przypadkowo w kuchni, mogą spowodować efekt zupełnie odwrotny od zamierzonego. Ciekawym pomysłem jest zastosowanie specjalnych mieszanek zapachowych mających na celu pobudzenie pracy układu trawiennego oraz wzmocnienie apetytu. Restauratorzy stosujący ten patent mogą pochwalić się dużym zainteresowaniem lokalem, a także wieloma stałymi klientami.

Składniki zwiększające apetyt

Zastanawiając się nad tym, co na zwiększenie apetytu przyniesie najlepsze rezultaty, warto poruszyć temat dodawania do posiłków składników, które mają udowodnione działanie zwiększające uczucie głodu. Do najpopularniejszych składników tego typu należą między innymi:

  • Koper włoski
  • Kolendra
  • Mięta
  • Różnego rodzaju zioła
  • Cykoria
  • Orientalne przyprawy.

Decydując się na zastosowanie tej metody, możesz postawić na użycie tych składników do stworzenia najczęściej zamawianych dań lub też podanie ich jako poczęstunek w ramach tak zwanego czekadełka. ,,Czekadełko” to nic innego jak drobna przekąska, którą podaje się w trakcie oczekiwania na zamówienie. Forma tego poczęstunku zależy najczęściej właśnie od restauracji. Ciekawym pomysłem może być zatem wykorzystanie składników, które pobudzają apetyt do stworzenia drobnej przekąski. Dzięki temu Twój gość będzie jeszcze bardziej spragniony dań, które znajdują się w karcie głównej. Na pytanie, jak zwiększyć apetyt, istnieje wiele odpowiedzi. To, którą z nich postanowisz wprowadzić w życie, zależy wyłącznie od Ciebie, jednak warto podkreślić, że połączenie wszystkich wyżej wymienionych metod przyniesie największe efekty. Jeśli zatem chcesz wypróbować którąś z zaproponowanych przez nas metod, nie czekaj i już teraz postaw na zmiany.

Zobacz również pozostałe wpisy